Rising Sun Member Forums

Rising Sun Member Forums (http://www.risingsun4x4club.org/forum2/index.php)
-   General Tech Forum (http://www.risingsun4x4club.org/forum2/forumdisplay.php?f=17)
-   -   80 series owners (http://www.risingsun4x4club.org/forum2/showthread.php?t=13557)

wesintl 07-16-2010 11:00 PM

80 series owners
 
Check your fan clutch.

I wasn't overheating at all but the ac is weak and I charged it and it's still kinda weak. I drained and flushed the rad last year. Time to check the fan clutch.

I did the hold test and it failed. So i picked up some 10,000 cst at the hobby store on the way home. pulled the fan clutch and mangled one nut getting it off. Pulled on off the 70 for reassembly. opened up the fan clutch and almost nothing came out :eek: great. I figured i'd fill it up anyway and see if it leaks. If it does i'll just buy a blue hub fan clutch. This one was an eaton 7/96.

I'll see how it works in the morning.

Pictures are overrated :hill:

bigbluefj 07-16-2010 11:57 PM

huh?? wounder if this is my problem?? i've been gettin hot out here grant it has been warm but my truck has never hit 215F before this was in denver the other day traffic 30 mph air on med, dumped the oil and anti freeze in lead and refilled and still running warm 202F with the air on??? What is this hold test and how do you do it??

Kevin

Jacket 07-17-2010 07:10 AM

In.

Just wanted to mark my territory in an 80 series thread. :D

Crash 07-17-2010 08:48 AM

From Mud:
http://forum.ih8mud.com/79-95-toyota...h-service.html

Hulk 07-19-2010 11:50 AM

I bought the new blue clutch and added the 10,000 CST oil when I did the supercharger.

bigbluefj 07-19-2010 02:09 PM

i have the blue clutch fan and i bought the cst 10,000 when i was in black hills will put in this week seems to be running fine here in Canada maybe it was the heat out in Denver and Deadwood ???

corsair23 07-20-2010 10:39 PM

I'll be looking at the LX here soon...Have a 3 yr old blue hub clutch fan and the coolant is a couple years old (yeah, time to flush it again) and temps have been fine even towing the popup to CM10 and up to Grand Lake...But on the drive back up sans the popup on Thursday in the 90F+ heat I managed to get the LX up to 220F pulling the hills :eek: - Much too warm for my liking.

Just had the system on the 80 done and Ben found the radiator was REALLY plugged up...He R&R'd the radiator and took it to a shop where they flow tested it and then did their thing with it...IIRC the shop told him the radiator flow tested as < 25% :eek: - Now with it all back together and 100% new hoses, thermostat, and coolant it won't break 190F even in the 90F+ heat with the AC on. Runs a good 10-15F cooler than the LX in the same conditions.

Figure it will be money well spent to pull the radiator and have it professionally cleaned out if another flush doesn't do the trick.

Check your radiator overflow bottle and see how much "muck" is sitting at the bottom...When I flushed the LX's radiator the last time there was a bunch and more would get dumped into the overflow bottle every week or two even after the flush.


All times are GMT -6. The time now is 03:42 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.