Rising Sun Member Forums

Rising Sun Member Forums (http://www.risingsun4x4club.org/forum2/index.php)
-   General Tech Forum (http://www.risingsun4x4club.org/forum2/forumdisplay.php?f=17)
-   -   94 Fzj-80 Failed Emissions (http://www.risingsun4x4club.org/forum2/showthread.php?t=16407)

Snowrun 08-31-2011 04:46 PM

94 Fzj-80 Failed Emissions
 
2 Attachment(s)
So here is the readout. I have a long list of things to check Treeroot recommended today that may help with isolating the issue.
1. Checking the throttle position sensor.
2. 02 sensors
3. ECT (engine coolant temp) sensor.
4. Temps on the cats

If figured while I was in there I might as well ask for anymore suggestions of things I should check.

The truck is a 94 fzj 80 here are the particulars.
1. New O2 sensors 8 months
2. New head gasket (OEM) 1.5 years ago.
3. Valves all adjusted a few months back
4. Oil change that morning with mobile one 5w30 synthetic
5. Drove for 50 miles on the highway before going to the test station
6. Ran 87 octane gas
7. Ran a bottle of Lucas deep clean fuel system through on the prior tank.
8. I am currently running 33 inch Toyos
9. Recently washed the air filter

Anything to add to the test list or suggestions would be appreciated. I have been reading through all of the historical threads and I am pretty convinced it is cats, however you guys might see something different in the data.


Thanks:thumb::wrench:

nuclearlemon 08-31-2011 07:30 PM

do people not listen to me....2 bottles of heet on a half a tank of fuel.:blah::blah::blah:

i was high on the same thing the first time and it was the only time i've ever gone through emissions without using heet.;)

of course, i was a heck of a lot closer on the ranges.

Snowrun 08-31-2011 08:15 PM

Red or yellow?

treerootCO 08-31-2011 09:06 PM

Red...I thought we discussed this? :hill:

You also swapped the charcoal canister

When I go to the emissions place, I over inflate the tires for less rolling resistance, change the oil, install new air filter, time the engine to spec, make sure all electrical devices are off for them to test, open all windows and sunroof(they don't throttle it as much if they can hear the engine/tires), drive a minimum of 50 miles on a new tank of gas, empty out the rear drawers, remove the spare tire, and add two bottles of Heet (Red bottle) to the tank. I also have a new gas cap sitting on the shelf because that really burns me when I pass and they fail me on the cap.

Snowrun 08-31-2011 10:27 PM

Quote:

Originally Posted by treerootCO (Post 190795)
Red...I thought we discussed this? :hill:

Some people like ketchup on a hot dog and some people like mustard. I thought may be you didn't like mustard.

:D

Snowrun 09-02-2011 01:06 AM

Well I started the list of tests and so far I have three failures. The EGR VSV was stuck closed and the impedance was at 64 ohms instead of the 30-34 range the FSM recommends. Also the EGR vacuum modulator was not functional at all. The diaphragm will not move, of course it also failed the FSM tests. Then last and hopefully the final failure was a crunchy hose that went from a T junction into the intake manifold had a number of cracks that rendered it useless.
I should have it put back together in the AM and tested by the end of the day.
Wish me luck.

treerootCO 09-02-2011 07:14 AM

Let me know if you need any help. If you have the clamshell off, test the voltage on the ECT. I would also check the TPS to make sure it is within spec. We still need to determine why your engine runs so hot as well. Did you want to redo your fan clutch? We can run the Robby test on it to see if it moves any air.

Jacket 09-02-2011 08:10 AM

Quote:

Originally Posted by treerootCO (Post 190795)
I also have a new gas cap sitting on the shelf because that really burns me when I pass and they fail me on the cap.

Yea - that happened to me last time with the 80. I passed all the emissions tests, and then he decided my gas cap wasn't sealing. Sucks to have to go back through the whole process for a stinkin' gas cap....

wesintl 09-02-2011 09:31 AM

last time I got the renewal in the mail and I passed the roadside tests. Now I have to take it in this month. Not looking forward to it.

Snowrun 09-02-2011 12:31 PM

2 Attachment(s)
Well it failed again. :mad: (yes i used 2 bottles of red HEET). Also checked the timing and it was at 3degrees with the paper clip in.
So it looks like the VSV and vacuum module had the most effect on HC.
Being that the 94 has parallel CATS what are the thoughts on swapping out just one CAT? Also I noticed on this print out the printer shifted the red line to the left a bit.
(I will probably swap out the other after my next payday)

BTW I really like the testing station in Dacono. It has two four wheel drive lanes and the frontage road right up to the front of the building is 55 mph so you can keep your CATS hot.


All times are GMT -6. The time now is 09:04 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.