Rising Sun Member Forums

Rising Sun Member Forums (http://www.risingsun4x4club.org/forum2/index.php)
-   General Tech Forum (http://www.risingsun4x4club.org/forum2/forumdisplay.php?f=17)
-   -   U-Joints (http://www.risingsun4x4club.org/forum2/showthread.php?t=2285)

Hulk 10-15-2006 11:18 PM

U-Joints
 
Replaced all 4 u-joints on the 80 this weekend. Not a terribly complicated project -- sledge hammer and some old sockets are really all you need. Only one of the u-joints felt like it really needed replacing, but I replaced them all anyway, since I had purchased them. The bad u-joint felt a little notchy when flexed back and forth. Chances are that I could have pumped in some grease and it would've been fine, but as I said, I had already purchased the parts... :D

Gotta love Toyota parts -- the cups were pre-filled with grease, which held the needle bearings in place. It's been over 20 years since I replaced a U-joint -- I think the last time I did this was on my sister's '70 Nova. I don't recall the cups being pre-filled with grease on THAT!

It will be interesting to see if I have solved my mystery clunk. So far I've rebuilt the front axle and replaced all 4 u-joints. This is the "shotgun method" of fixing problems -- just keep replacing parts until you solve the problem. :mad:

Still need to re-align the front end and replace the front brake pads before I hit the road to the GGG.

subzali 10-16-2006 12:03 AM

Nice, I was actually thinking about u-joints myself earlier today...are they also replaceable on a 40 series?

Uncle Ben 10-16-2006 07:34 AM

Quote:

Originally Posted by Hulk
Replaced all 4 u-joints on the 80 this weekend. Not a terribly complicated project -- sledge hammer and some old sockets are really all you need. Only one of the u-joints felt like it really needed replacing, but I replaced them all anyway, since I had purchased them. The bad u-joint felt a little notchy when flexed back and forth. Chances are that I could have pumped in some grease and it would've been fine, but as I said, I had already purchased the parts... :D

Gotta love Toyota parts -- the cups were pre-filled with grease, which held the needle bearings in place. It's been over 20 years since I replaced a U-joint -- I think the last time I did this was on my sister's '70 Nova. I don't recall the cups being pre-filled with grease on THAT!

It will be interesting to see if I have solved my mystery clunk. So far I've rebuilt the front axle and replaced all 4 u-joints. This is the "shotgun method" of fixing problems -- just keep replacing parts until you solve the problem. :mad:

Still need to re-align the front end and replace the front brake pads before I hit the road to the GGG.

Did you clean out the slip yoke with solvent and a brush? The "mystery clunk" on 80's is usually the front slip yoke and old dirty grease.

Hulk 10-16-2006 11:14 AM

Quote:

Originally Posted by Uncle Ben
Did you clean out the slip yoke with solvent and a brush? The "mystery clunk" on 80's is usually the front slip yoke and old dirty grease.

No, but I could pull it again.


All times are GMT -6. The time now is 09:13 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.