Thread: Rough idle
View Single Post
  #4  
Old 05-22-2013, 08:57 PM
bh4rnnr's Avatar
bh4rnnr bh4rnnr is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Aug 2005
Location: Littleton
Posts: 3,820
Default

Quote:
Originally Posted by DaveInDenver View Post
What do you mean motor/noise run?

Some things I'd check.
  • Do a valve lash adjustment
  • Tune-up, cap, rotor, plugs, air, clean the PCV and maybe replace the fuel filter
  • Check the throttle position sensor, clean the throttle body and maybe verify the IAC on the bottom is working (sometimes this can get tripped up if the coolant gets old & dirty or you have air bubbles in it)
  • Make sure the air intake tube does not have a cracked bellows (if you still have the stock one)
  • I would check carefully your vacuum lines and VSVs again, the one that controls the fuel pressure for one
More obscure stuff:
  • The cold start injector can leak and make the 22R-E run rich
  • Check the EGR by disabling it
  • O2 sensor and the coolant temp sensor
Did a tune up before the wrenching day at Marcos. Cap, rotor, plugs and wires.

Fuel filter was replaced two years ago.

Replaced the Cold start a few years ago when at Proffitt's.

O2 is going out again. I.E light comes on at high RPM (goes away when let off the gas), seldomly happens.

Motor noise= don't know. Idling rough when at the top of the hill coming out of the property. A motor kicked in that I've never herd before. turned of the truck and it went away.
__________________
-Perry Loughridge aka "Skelator" aka KDLDQ
4th gen Coloradoan.
-87 Toyota 4runner. Flat bed by Proffitts Cruisers 5.29 gears, rear locker. 33" mt/r tires. Snackster cooker. Eazi-Awn 1200 RTT and more tube work by the Homegrown Crew . And still more to come


COLORADO: my "Monument in Green"
Reply With Quote