Rising Sun Member Forums  

Go Back   Rising Sun Member Forums > Toyota 4x4 > General Tech Forum

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 02-24-2010, 06:18 PM
Romer's Avatar
Romer Romer is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Englewood, Colorado
Posts: 7,056
Default

Quote:
Originally Posted by DaveInDenver View Post
Seems like it went from 'interesting battery drain problem' to 'pain in the rear battery drain problem'.
Yup, based on what I see it seems to be the battery. Swapping in the old lifeline will tell for sure.

I went down there to buy two for the trailer, glad I bought a third to put in the truck.

Of course, if the Lifeline battery, which is suppose to be the similar technology does the same thing, there could be something else I am missing
__________________
Ken Romer - K0ROM
04 UZJ100
77 FJ40
11 RX350
02 Kimberley Kamper

Reply With Quote
  #22  
Old 02-24-2010, 06:21 PM
nakman's Avatar
nakman nakman is offline
Rising Sun Commander
 
Join Date: Aug 2005
Location: north side
Posts: 9,958
Default

So is this a blem 31 from the group buy we did a few months back?
__________________
99 uzj100, 05 525EXC

www.gamiviti.com

Reply With Quote
  #23  
Old 02-24-2010, 07:09 PM
Romer's Avatar
Romer Romer is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Englewood, Colorado
Posts: 7,056
Default

Quote:
Originally Posted by nakman View Post
So is this a blem 31 from the group buy we did a few months back?
I went down there a few weeks ago and they had 4 left. I bought 3. Not sure if they are from the same pallet or not.

Like I said, I still need to put a different battery in there to make sure I am not missing anything before I take them back
__________________
Ken Romer - K0ROM
04 UZJ100
77 FJ40
11 RX350
02 Kimberley Kamper

Reply With Quote
  #24  
Old 02-24-2010, 07:41 PM
60wag's Avatar
60wag 60wag is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,792
Default

Does the battery lose charge if its not in the truck?
__________________
Bruce
'96FZJ80
'03 KTM 450EXC
"If you know what you're doing, then you aren't learning anything." - A. Lincoln
Reply With Quote
  #25  
Old 02-24-2010, 08:03 PM
Romer's Avatar
Romer Romer is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Englewood, Colorado
Posts: 7,056
Default

Quote:
Originally Posted by 60wag View Post
Does the battery lose charge if its not in the truck?
I don't believe so. At least when I put it in the truck it was charged after sitting on the pallet and then it slowly died. I doubt they would have charged it before giving it to me.

I will check that when I swap batteris after I take it out
__________________
Ken Romer - K0ROM
04 UZJ100
77 FJ40
11 RX350
02 Kimberley Kamper

Reply With Quote
  #26  
Old 02-24-2010, 11:56 PM
TIMZTOY's Avatar
TIMZTOY TIMZTOY is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Apr 2009
Location: Denver
Posts: 1,887
Default

have you ohm'd out the wires ? and does the parasidic draw go away when you pull the radio fuse ? if so, ohm out the gound and power wires for the radio.. and ohm the ground wire for the second battery. although im sure you've problly already done most of this. sorry just throwing out ideas.. why not run a marine battery if your just running acccessories off the second battery ? and not starting the truck ?
__________________
TLCA # 20314
84 Hilux, 22re Conversion, 63" chevy rears, Rears up front, Bobbed bed, duel e-lockers, 5.29's, 35" Ground Hogs low compression
Step by Step Bed Bob
Reply With Quote
  #27  
Old 02-26-2010, 05:09 PM
Rzeppa's Avatar
Rzeppa Rzeppa is offline
Cruise Moab Committee
 
Join Date: Aug 2005
Location: Kittredge CO, USA
Posts: 5,223
Default

I have an Optima yellow top blem that did the same thing as your dekas. It has an inverted cell. I still keep it around because the other cells are OK and it will run an inverter for a while, but I no longer trust it in a critical application in a vehicle.
__________________
Jeff Zepp
Kittredge CO USA
1971 & 1976 FJ40s, 1978 FJ45, 1987 FJ60
Rising Sun 4WD Club, TLCA #4063
http://american3dprinting.net/
Reply With Quote
  #28  
Old 03-02-2010, 06:02 PM
Romer's Avatar
Romer Romer is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Englewood, Colorado
Posts: 7,056
Default

Update: The problem is the BLEM battery

with the BLEM, the battery voltage would drop almost 2 volts in 48 hours w/o being able to start

With another battery, after 48 hours of sitting, no perceptible voltage drop at the battery. Rock hard at 12.8V
__________________
Ken Romer - K0ROM
04 UZJ100
77 FJ40
11 RX350
02 Kimberley Kamper

Reply With Quote
  #29  
Old 03-02-2010, 06:53 PM
Art Volmer's Avatar
Art Volmer Art Volmer is offline
Cruise Moab Committee
 
Join Date: Jan 2007
Location: Denver
Posts: 279
Default Just my experience

I also had to return a group 31 (2nd Blem) to Hensley Battery today. The problem I was having was the battery would hold 12.6 volts but once you would put a load on it it would drop to 8.7 volts. If I drove the truck every day it was fine but when it sat for a two or more days the reserve capacity/ CCA was gone.
I hope I don't experience the same problem with the replacement I was given.
Reply With Quote
  #30  
Old 03-02-2010, 06:57 PM
jacdaw's Avatar
jacdaw jacdaw is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Jan 2009
Location: Lafayette
Posts: 1,233
Default

Good news! So did they give you a new battery to replace the defective blem?
Quote:
Originally Posted by Romer View Post
Update: The problem is the BLEM battery

with the BLEM, the battery voltage would drop almost 2 volts in 48 hours w/o being able to start

With another battery, after 48 hours of sitting, no perceptible voltage drop at the battery. Rock hard at 12.8V
__________________
John A. Clary | TLCA 19964 | johnclary.net | '85 900-16vT "Sigrid"
Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 02:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.