Rising Sun Member Forums  

Go Back   Rising Sun Member Forums > Toyota 4x4 > General Tech Forum

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-09-2010, 01:35 AM
Maestro Maestro is offline
Rock Stacker
 
Join Date: Jun 2010
Location: Nigeria
Posts: 2
Default Toyota Corolla wont start

Hello all,

I've just joined the forum, hoping to get help to fix my car. I have recently acquired a 2003 Toyota Corolla from an auction, when i tried to start the car no lights came on and the car didn't start. The first mechanic diagnosed a brain box problem and now that I purchased a new brain box, the engine starts and immediately goes off. iThe technicians think the problem is electrical but cannot point exactly what.

Can anybody help? Have anyone encountered similar problems?
Reply With Quote
  #2  
Old 06-09-2010, 08:46 AM
leiniesred leiniesred is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Aug 2005
Location: Aurora, CO, USA
Posts: 1,281
Default My guess? Fuel pump.

If it has been dead and sitting for awhile, The fuel pump would be my first guess.

check for massive vac leaks or the Air flow sensor being unpluged.
__________________
KD0FDS
Stephen
Reply With Quote
  #3  
Old 06-09-2010, 02:34 PM
TIMZTOY's Avatar
TIMZTOY TIMZTOY is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Apr 2009
Location: Denver
Posts: 1,871
Default

It could also have a ignition kill built into the computer. Most of the time they won't even start. But sometimes they will. Other wise. Fuel. Go get a can of starter fluid and spray it into the Intake tube AFTER the mass air flow sensor, to see if the car runs (requires 2 ppl). If it does Run, replace the fuelpump and filter. If it does not check for spark and injector pulse. If neither of those it's possibly ECM or crank, cam sensor. I can come by if you need me to to check it out !
__________________
TLCA # 20314
84 Hilux, 22re Conversion, 63" chevy rears, Rears up front, Bobbed bed, duel e-lockers, 5.29's, 35" Ground Hogs low compression
Step by Step Bed Bob
Reply With Quote
  #4  
Old 06-09-2010, 02:37 PM
thefatkid thefatkid is offline
Lifted
 
Join Date: Mar 2006
Location: Denver
Posts: 188
Default

Quote:
Originally Posted by TIMZTOY View Post
I can come by if you need me to to check it out !
His location is Nigeria........
__________________
Brian C.
96 4runner
83 Hilux SR5
Reply With Quote
  #5  
Old 06-09-2010, 02:42 PM
wesintl's Avatar
wesintl wesintl is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Aug 2005
Location: in da house
Posts: 7,463
Send a message via AIM to wesintl
Default

Quote:
Originally Posted by thefatkid View Post
His location is Nigeria........
that's over by aurora isn't it
__________________
See you on the trail
WREK
Couple o' FJ40's, BJ70, UZJ100, TDI 66FJ40,82FJ60,97FZJ80
TLCA#4180
Reply With Quote
  #6  
Old 06-09-2010, 03:58 PM
TIMZTOY's Avatar
TIMZTOY TIMZTOY is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Apr 2009
Location: Denver
Posts: 1,871
Default

Well bummer. At liest i tried. Lol. I think it's over by the mall off alemeda and 225.
__________________
TLCA # 20314
84 Hilux, 22re Conversion, 63" chevy rears, Rears up front, Bobbed bed, duel e-lockers, 5.29's, 35" Ground Hogs low compression
Step by Step Bed Bob
Reply With Quote
  #7  
Old 06-09-2010, 04:30 PM
Jacket's Avatar
Jacket Jacket is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Lafayette
Posts: 3,873
Default

Quote:
Originally Posted by wesintl View Post
that's over by aurora isn't it
__________________
- Matt
1976 FJ40 - green and mostly stock
1996 FZJ80 - not so stock
Reply With Quote
  #8  
Old 06-10-2010, 12:23 AM
Maestro Maestro is offline
Rock Stacker
 
Join Date: Jun 2010
Location: Nigeria
Posts: 2
Default

Gotta say, you guys have been very impressive.

I did pay the mechanic to replace Fuel pump, spark plugs, air filter, Nozzles, Oil filter, Engine oil. Yet no luck. I'm reading up on cam sensor & ECM now.

It is worth noting that the car wouldn't even come on in the first place, until the brain box was replace. Guess that's why everyone here thinks its an electrical problem.
Reply With Quote
  #9  
Old 06-10-2010, 01:16 PM
TIMZTOY's Avatar
TIMZTOY TIMZTOY is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Apr 2009
Location: Denver
Posts: 1,871
Default

If your going to check the cam and crank sensors. Check for 5v suply. (might be 12v) typically 5v. And check for ground. (both on the wiring harness side with the connector unplugd. Then also ohm the sensor. Unless you take it to a shop with a lab scope. These are just basic tests. You really need to check your signiture wave form of the sensor while cranking. And also the frequency of the sensor while cranking/running (with scope). But if you dont have power suply to the sensors it's usless, w/ no power suply Your ECM is bad or you have a shortto ground or an open in the wiring.. Becaus both the crank and cam both get there power from the ECM.
__________________
TLCA # 20314
84 Hilux, 22re Conversion, 63" chevy rears, Rears up front, Bobbed bed, duel e-lockers, 5.29's, 35" Ground Hogs low compression
Step by Step Bed Bob
Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 09:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.