Rising Sun Member Forums  

Go Back   Rising Sun Member Forums > Toyota 4x4 > General Tech Forum

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-20-2010, 03:09 PM
Chris's Avatar
Chris Chris is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Mar 2006
Location: Front Range
Posts: 970
Default 3FE Pro?

After failing emissions 3 times due to high NOx I'm in need of expert help in diagnosing why. The limit is 5.0 and I've gotten 7.5 the first time, 8.1 after tuning it up & today 11.2 which shows I'm moving in the wrong direction.

I did find a crack in the intake 'accordian' and thought I sealed it well but apparently not which would account for some of the increase but even when I replace that I'll probably still be high since I started out high. I'm guessing I split that when I tuned it and put it back on.

Anyone dealt with this or knows the emissions well that can find what's going on?

TIA!

Chris
Reply With Quote
  #2  
Old 08-20-2010, 03:19 PM
wesintl's Avatar
wesintl wesintl is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Aug 2005
Location: in da house
Posts: 7,583
Send a message via AIM to wesintl
Default

most likely cats, How old are they chris?
http://www.risingsun4x4club.org/foru...1&postcount=13
__________________
See you on the trail
WREK
Couple o' FJ40's, BJ70, UZJ100, TDI 66FJ40,82FJ60,97FZJ80
TLCA#4180
Reply With Quote
  #3  
Old 08-20-2010, 03:31 PM
Chris's Avatar
Chris Chris is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Mar 2006
Location: Front Range
Posts: 970
Default

1 year old Wes, I went back to Scott at AAPerformance Muffler and they checked out fine. Working hard but as good as the day installed. Scott said my EGR tube was probably gunked up so I pulled that and it's clean. I had a flat spot on acceleration which was fixed by the tune-up and the trucks running better but the NOx is increasing.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-20-2010, 03:39 PM
wesintl's Avatar
wesintl wesintl is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Aug 2005
Location: in da house
Posts: 7,583
Send a message via AIM to wesintl
Default

I thought I remember you saying they were new.. EGR valve? is it running lean?
__________________
See you on the trail
WREK
Couple o' FJ40's, BJ70, UZJ100, TDI 66FJ40,82FJ60,97FZJ80
TLCA#4180
Reply With Quote
  #5  
Old 08-20-2010, 03:55 PM
Chris's Avatar
Chris Chris is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Mar 2006
Location: Front Range
Posts: 970
Default

The EGR valve appears to be working from what I can determine. Running lean? Perhaps but isn't that controlled by the EFI?
Reply With Quote
  #6  
Old 08-20-2010, 04:11 PM
wesintl's Avatar
wesintl wesintl is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Aug 2005
Location: in da house
Posts: 7,583
Send a message via AIM to wesintl
Default

if you were to far advanced. what's the timing set at?
__________________
See you on the trail
WREK
Couple o' FJ40's, BJ70, UZJ100, TDI 66FJ40,82FJ60,97FZJ80
TLCA#4180
Reply With Quote
  #7  
Old 08-20-2010, 04:23 PM
Chris's Avatar
Chris Chris is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Mar 2006
Location: Front Range
Posts: 970
Default

I think it's right on 7 BTDC per the FSM. I have a hard time getting a line of sight on it but it should be right. Idle at 650rpm. It does idle rough but seems the nature of these motors.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-20-2010, 07:49 PM
powderpig's Avatar
powderpig powderpig is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,345
Default

Is it only NOX you are failing, can you post you other numbers as well?


How are the O 2 sensors?
If these are not working or are 80k miles down the pike, they may need to be replaced. I would only go with Denso, NTK or OEM boxed.
Reply With Quote
  #9  
Old 08-20-2010, 08:20 PM
frontrange frontrange is offline
Locked
 
Join Date: May 2008
Location: Colorado Springs
Posts: 292
Default

If you are sure the EGR is working, I'd check for clogged injectors. I have a spare set I've cleaned & flow tested that I can loan out if that helps.
Reply With Quote
  #10  
Old 08-20-2010, 08:27 PM
Chris's Avatar
Chris Chris is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Mar 2006
Location: Front Range
Posts: 970
Default

I don't know anything about both the O2 sensors or injectors. I appreciate input on how these affect NOx in particular. It's my understanding that what I'm looking for are vacuum leaks and/or EGR issues.

Latest numbers:
HC - .4027
CO - 3.77
CO2 - 668.44
NOx - 11.26

Thanks for your help.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 10:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.