Rising Sun Member Forums  

Go Back   Rising Sun Member Forums > Toyota 4x4 > General Tech Forum

Notices

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-29-2010, 11:30 AM
rover67's Avatar
rover67 rover67 is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Boulder, Co
Posts: 5,257
Default FJ60 5.3 Vortec Failed Emissions

Holy cow, I didn't expect to see this when I went to get my emissions done!!!

Two years ago I barely squeaked by. This year I failed miserably.

I need to start looking at timing maybe? Maybe that speed sensor that has never worked right is messing things up?
Attached Images
  
__________________
Marco Capote
KDGWX
85 FJ60
82 FJ40
Reply With Quote
  #2  
Old 12-29-2010, 11:38 AM
TIMZTOY's Avatar
TIMZTOY TIMZTOY is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Apr 2009
Location: Denver
Posts: 1,884
Default

Well it is a chevy
__________________
TLCA # 20314
84 Hilux, 22re Conversion, 63" chevy rears, Rears up front, Bobbed bed, duel e-lockers, 5.29's, 35" Ground Hogs low compression
Step by Step Bed Bob
Reply With Quote
  #3  
Old 12-29-2010, 12:08 PM
Chris's Avatar
Chris Chris is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Mar 2006
Location: Front Range
Posts: 969
Default

And the standards have been tightened. Good luck Marco, I had a stock Yota 3FE that I eventually got to pass after 7 attempts. Thst's a big part of why the 62 is now owned by a guy in Iowa and I'm drving a 4Runner now.
__________________
Chris
1988 FJ62 - gone
2005 4Runner Limited V8
Reply With Quote
  #4  
Old 12-29-2010, 12:39 PM
60wag's Avatar
60wag 60wag is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,783
Default

Its odd that the CO and CO2 readings are high at the same time. It must be running really rich. Is the O2 sensor healthy?
__________________
Bruce
'96FZJ80
'03 KTM 450EXC
"If you know what you're doing, then you aren't learning anything." - A. Lincoln
Reply With Quote
  #5  
Old 12-29-2010, 12:47 PM
rover67's Avatar
rover67 rover67 is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Boulder, Co
Posts: 5,257
Default

I am assuming that the sensors are healthy... I mean, they are switching nicely in the software, fuel trims are what they should be, and timing is what it should be even.

They are probably 4 years old now?

Funny thing is it runs great.. no smoke, no nothing. gets decent mileage (14-17 depending), doesn't knock or ping either.

I need to dig into it tonight.
__________________
Marco Capote
KDGWX
85 FJ60
82 FJ40
Reply With Quote
  #6  
Old 12-29-2010, 12:54 PM
subzali's Avatar
subzali subzali is offline
Rising Sun member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Denver CO
Posts: 7,515
Default

yikes, good luck Marco.
__________________
Matt Miller
"Stay the Trail," "Tread Lightly," and "Leave No Trace" ethics
TLCA# 13684
Rising Sun Bio
1977 FJ40 2F "Brahma" + Lockright, tach, Warn 8274, FJ60 Power Steering, soon to lose the Sanden OBA to go back to factory emissions
1996 FZJ80 1FZ-FE factory lockers + Safari Turbo , CDL switch, cup holder, AATLAS1X leather, heated seats and JDM switches
2000 Tundra Limited TRD 2UZ-FE SOLD
Reply With Quote
  #7  
Old 12-29-2010, 12:55 PM
Uncle Ben's Avatar
Uncle Ben Uncle Ben is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Louisville, Colorado
Posts: 13,129
Send a message via AIM to Uncle Ben
Default

Quote:
Originally Posted by rover67 View Post
I am assuming that the sensors are healthy... I mean, they are switching nicely in the software, fuel trims are what they should be, and timing is what it should be even.

They are probably 4 years old now?

Funny thing is it runs great.. no smoke, no nothing. gets decent mileage (14-17 depending), doesn't knock or ping either.

I need to dig into it tonight.

Are you sure it's going into closed loop?
__________________
KUBN
Kevin
TLCA #3007
Northside!

Colorado Trail Patrol
Stay on the Trail!
I'm the God-fearing, gun-toting, American flag-waving, conservative you were warned about!
Quote:
Originally Posted by AxleIke View Post
I need an FJ40....
Quote:
Originally Posted by Red_Chili View Post
Cruisers are superior
Reply With Quote
  #8  
Old 12-29-2010, 12:56 PM
satchel's Avatar
satchel satchel is offline
Locked
 
Join Date: Jun 2009
Location: Aurora, Co
Posts: 227
Default

What!? That sucks! Has it always been close to failing? When I had mine done in May it passed with flying colors, my speed sensor doesn't work correctly either. I hope the 5.3 in mine doesn't do the same after a couple of years. I have my dad's tahoe with the 5.3 at the moment and if you would like I can bring it out and we can hook up your laptop and compare numbers from mine to yours. Then again, it is a Texas truck that has never had to deal with emissions so for all I know it would fail too so it may not be the best to compare numbers to.
Reply With Quote
  #9  
Old 12-29-2010, 01:02 PM
rover67's Avatar
rover67 rover67 is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Boulder, Co
Posts: 5,257
Default

Quote:
Originally Posted by Uncle Ben View Post
Are you sure it's going into closed loop?
Now that's an interesting thought.... last time I checked it was. that was only a few months ago. I need to hook it up to the computer and see.


Quote:
Originally Posted by satchel View Post
What!? That sucks! Has it always been close to failing? When I had mine done in May it passed with flying colors. I hope the 5.3 in mine doesn't do the same after a couple of years. I have my dad's tahoe with the 5.3 at the moment and if you would like I can bring it out and we can hook up your laptop and compare numbers from mine to yours. Then again, it is a Texas truck that has never had to deal with emissions so for all I know it would fail too so it may not be the best to compare numbers to.
Mine was close the last time, but it passed. nowhere near this bad though. I kinda doubt that if you have yours running right now anything will change.

Funny thing is it almost passed the requirements for an 85' truck... just fails for later model requirements. I need to get it figured out though... it should be running perfectly.
__________________
Marco Capote
KDGWX
85 FJ60
82 FJ40
Reply With Quote
  #10  
Old 12-29-2010, 01:30 PM
satchel's Avatar
satchel satchel is offline
Locked
 
Join Date: Jun 2009
Location: Aurora, Co
Posts: 227
Default

Well, it sounds like you are running rich, and I find it interesting that the MAF sensor you have on your truck currently was causing my truck to run rich. Maybe we should swap again and see how it does.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 08:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.