Rising Sun Member Forums  

Go Back   Rising Sun Member Forums > Toyota 4x4 > General Tech Forum

Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 12-29-2010, 02:42 PM
rover67's Avatar
rover67 rover67 is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Boulder, Co
Posts: 5,389
Default

Quote:
Originally Posted by satchel View Post
Well, it sounds like you are running rich, and I find it interesting that the MAF sensor you have on your truck currently was causing my truck to run rich. Maybe we should swap again and see how it does.
Just did a TON of reading on HP Tuners' site... I am going to try to "tune" the MAF sensor tonight....
__________________
Marco Capote
KDGWX
85 FJ60
82 FJ40
Reply With Quote
  #12  
Old 12-29-2010, 02:52 PM
satchel's Avatar
satchel satchel is offline
Locked
 
Join Date: Jun 2009
Location: Aurora, Co
Posts: 227
Default

Well if you want me to bring the Tahoe out, just let me know. We can swap sensors around and such to troubleshoot if you like.
Reply With Quote
  #13  
Old 12-29-2010, 04:58 PM
Jacket's Avatar
Jacket Jacket is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Lafayette
Posts: 4,101
Default

Are your numbers similar to 2 years ago, but you failed because of the new standards? Or have your stats degraded?
__________________
- Matt
1976 FJ40 - green and mostly stock
1996 FZJ80 - not so stock
Reply With Quote
  #14  
Old 12-29-2010, 06:32 PM
rover67's Avatar
rover67 rover67 is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Boulder, Co
Posts: 5,389
Default

everything was Juuuuust under the limit last year... like .1 under the limit. I got lucky. This year they are like double the standard. this is based on the same standards that have not changed for me anyways.

I just got done tuning the MAF sensor and it runs about the same. It was max maybe 4% off anywhere but i figured tweaking it wouldn't hurt.

I did notice that the vss was not working at all... no speed input into the computer. I'll be digging into that tonight

As far as closed loop goes I confirmed that it was indeed running in closed loop. Above a coolant temp of 131F anyways. Thats the stock number for it.
__________________
Marco Capote
KDGWX
85 FJ60
82 FJ40
Reply With Quote
  #15  
Old 12-29-2010, 07:29 PM
Chris's Avatar
Chris Chris is offline
Hard Core 4+
 
Join Date: Mar 2006
Location: Front Range
Posts: 970
Default

Quote:
Originally Posted by rover67 View Post
everything was Juuuuust under the limit last year... like .1 under the limit.
Compare the previous test limits, they're lower than this year. I'm curious how much they changed.
Reply With Quote
  #16  
Old 12-29-2010, 07:45 PM
rover67's Avatar
rover67 rover67 is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Boulder, Co
Posts: 5,389
Default

mine are the same.

dunno why but they are. and the previous test was 2 years ago (meant to say 2 years ago in the previous post). Keep in mind that my truck has a swap so it follows a weird set of rules.
__________________
Marco Capote
KDGWX
85 FJ60
82 FJ40
Reply With Quote
  #17  
Old 12-29-2010, 08:03 PM
FJBRADY's Avatar
FJBRADY FJBRADY is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Highlands Ranch
Posts: 2,051
Default

Marco,

My 350 is out of a 92, but they base the pass/fail back to 1970 requirements. I passed the last two years no problemo, but I went to collector plates this time so I can beltch pollutants for ever and evah. You might want to swap out the O2 sensor(s) and give it another go.

What a pain.
__________________
Steve Brady
TLCA # 19524
KD0JVZ

97 LX450
Reply With Quote
  #18  
Old 12-29-2010, 08:24 PM
rover67's Avatar
rover67 rover67 is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Boulder, Co
Posts: 5,389
Default

Yeah, I actually noticed on the test sheet a few hours ago that it said to test it as an "85 light duty truck" and they tested it as a newer car hence the tight limits. I was going to bring it up when i went back, but I still fail the standards for an 85 truck so I'm not going to get through as is. My goal is to get it to where it is supposed to be since it being off probably means something is not right.. it *should* run with very low emissions.

I pulled the VSS out of it and broke it in the process... so NAPA is going to have to order one. Says it'll be here at 10 tomorrow. Maybe that will help.

After that I am going to look at other stuff like o2's and cats. It was running lean for a long time so maybe that did something to the cats..
__________________
Marco Capote
KDGWX
85 FJ60
82 FJ40
Reply With Quote
  #19  
Old 12-29-2010, 09:12 PM
bh4rnnr's Avatar
bh4rnnr bh4rnnr is offline
Outlaw, Scoundrel, Miscreant
 
Join Date: Aug 2005
Location: Littleton
Posts: 4,003
Default

Knowing that I failed a few years back, before running it on the highway to get things warmed up, did you run it on the highway before hand? Get that baby warmed up! Makes an amazing difference!!
__________________
-Perry Loughridge aka "Skelator" aka KDLDQ
4th gen Coloradoan.
-87 Toyota 4runner. Flat bed by Proffitts Cruisers 5.29 gears, rear locker. 33" mt/r tires. Snackster cooker. Eazi-Awn 1200 RTT and more tube work by the Homegrown Crew . And still more to come


COLORADO: my "Monument in Green"
Reply With Quote
  #20  
Old 12-29-2010, 09:15 PM
rover67's Avatar
rover67 rover67 is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Boulder, Co
Posts: 5,389
Default

Quote:
Originally Posted by bh4rnnr View Post
Knowing that I failed a few years back, before running it on the highway to get things warmed up, did you run it on the highway before hand? Get that baby warmed up! Makes an amazing difference!!
oh yeah, she was hot.
__________________
Marco Capote
KDGWX
85 FJ60
82 FJ40
Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 02:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.