Rising Sun Member Forums  

Go Back   Rising Sun Member Forums > Toyota 4x4 > General Tech Forum

Notices

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-11-2006, 01:34 PM
Ali FJ80's Avatar
Ali FJ80 Ali FJ80 is online now
Lifted
 
Join Date: Nov 2005
Location: Denver
Posts: 100
Default Help! fj80 cant pass emissions

Hi, hope you guys can help solve this problem. I have a 91 fj80 with with the 4.0 3f motor with a lift and 33's, aside from that its stock with 112k on the clock and runs great. I went for emissions and the CO reading was at 70 or so with the limit being 25. I had the oil changed, at which time they ran some sort of engine cleaner through it and put in a new K&N drop in air filter. The truck now registered at a 65 which is still over double the limit. No check engine light on or anything. Any suggestions would be greatly appreciated. Also not sure if it matters but I dont drive it much, maybe 3000 miles in the last year or so.
Thanks,
Ali
Reply With Quote
  #2  
Old 09-11-2006, 01:52 PM
nakman's Avatar
nakman nakman is offline
Rising Sun Commander
 
Join Date: Aug 2005
Location: north side
Posts: 9,916
Default

Ok, I'll bite.. how new are the O2 sensors? If they're real old, they could be the culprit, as they're sending bad data to the ECU so your mix is too rich. It's very possible that can happen but not be bad enough to throw a code. But wait.. how are the cats? If they're old, then not everything is getting burned, so then that's why your O2 sensors went bad.

It's all relative, when I had a 3FE that's what I had to do to get it to pass... hth.
__________________
99 uzj100, 05 525EXC

www.gamiviti.com

Reply With Quote
  #3  
Old 09-11-2006, 02:19 PM
Uncle Ben's Avatar
Uncle Ben Uncle Ben is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Louisville, Colorado
Posts: 13,129
Send a message via AIM to Uncle Ben
Default

Quote:
Originally Posted by Ali FJ80
Hi, hope you guys can help solve this problem. I have a 91 fj80 with with the 4.0 3f motor with a lift and 33's, aside from that its stock with 112k on the clock and runs great. I went for emissions and the CO reading was at 70 or so with the limit being 25. I had the oil changed, at which time they ran some sort of engine cleaner through it and put in a new K&N drop in air filter. The truck now registered at a 65 which is still over double the limit. No check engine light on or anything. Any suggestions would be greatly appreciated. Also not sure if it matters but I dont drive it much, maybe 3000 miles in the last year or so.
Thanks,
Ali

It almost sounds like the truck is stuck in Open mode. Have you ever replaced the o2 sensor? If not thats where I would begin!
__________________
KØUBN
Kevin
TLCA #3007
Northside!

Colorado Trail Patrol
Stay on the Trail!
I'm the God-fearing, gun-toting, American flag-waving, conservative you were warned about!
Quote:
Originally Posted by AxleIke View Post
I need an FJ40....
Quote:
Originally Posted by Red_Chili View Post
Cruisers are superior
Reply With Quote
  #4  
Old 09-11-2006, 02:20 PM
Uncle Ben's Avatar
Uncle Ben Uncle Ben is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Louisville, Colorado
Posts: 13,129
Send a message via AIM to Uncle Ben
Default

Quote:
Originally Posted by nakman
Ok, I'll bite.. how new are the O2 sensors? If they're real old, they could be the culprit, as they're sending bad data to the ECU so your mix is too rich. It's very possible that can happen but not be bad enough to throw a code. But wait.. how are the cats? If they're old, then not everything is getting burned, so then that's why your O2 sensors went bad.

It's all relative, when I had a 3FE that's what I had to do to get it to pass... hth.

Sorry Nak....should have read down the post first.....

Ya....what he said!
__________________
KØUBN
Kevin
TLCA #3007
Northside!

Colorado Trail Patrol
Stay on the Trail!
I'm the God-fearing, gun-toting, American flag-waving, conservative you were warned about!
Quote:
Originally Posted by AxleIke View Post
I need an FJ40....
Quote:
Originally Posted by Red_Chili View Post
Cruisers are superior
Reply With Quote
  #5  
Old 09-11-2006, 05:16 PM
corsair23's Avatar
corsair23 corsair23 is offline
Rising Sun Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Littleton
Posts: 8,697
Default

Had a similar problem with my 1982 pickup long time ago...Obviously take the suggestions above for sure but also get out and drive that thing for awhile...Put some good hiway miles on it to really clean it out...Romp on the gas etc. I went out and drove about 50 miles, went back and it passed. Of course that back before the new testing centers came about...

Good luck!
__________________
Jeff Z. (the "not quite as skinny" one)
TLCA #17037
'97 LX450 - aka "The Whale"
'97 FZJ80 Antique Sage AE #267, stock
12/74 FJ40, 2F, SM420, 4" Lift, ARBs, 33" MTRs

:

"...anything else i can do for you guys, how about i wash your car or mow your lawn while you figure out your firewall system? I am now boarderline insane/unibomber." Kipper

"That assumes I'm even capable of pulling and stabbing..." Jacket

"I really like having a detachable unit." Beater
Reply With Quote
  #6  
Old 09-11-2006, 05:47 PM
Ali FJ80's Avatar
Ali FJ80 Ali FJ80 is online now
Lifted
 
Join Date: Nov 2005
Location: Denver
Posts: 100
Default

Thanks guys, I found the records which show both o2 sensors were changed last july and after that it passed with a CO reading of about 4.8. I called the mechanic who did the work and he said to run injector cleaner since it hasn't been used much and have the cat checked as it is the original. Will try these and take it for a long run with the cleaner.

Thanks,
Ali
Reply With Quote
  #7  
Old 09-11-2006, 09:24 PM
Hulk's Avatar
Hulk Hulk is offline
Cruise Moab Committee
 
Join Date: Aug 2005
Location: South Side!
Posts: 11,396
Send a message via AIM to Hulk
Default

Here's what you want:
BG 44K® Power Enhancer™

I always get the stuff in the can.
__________________
Matt Farr, Centennial, Colorado | Webmaster: TLCA.org
1996 FZJ80 · TLCA #4189 · WØRDY
www.rustybrain.com/cruisers · my Rising Sun bio · Facebook · Twitter · Need satellite Internet? Check out: Exede Internet

If you think you can or think you can't, you're right.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 05:03 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.